"Este evident acum că, prin luarea unor astfel de decizii, membrii NATO s-au inspirat din strategiile din epoca Războiului Rece. Structura nord-atlantică este o copie a structurii care a existat până în 2002 și a fost responsabilă de desfășurarea forțelor americane din Statele Unite în Europa, asigurând apărarea și protecția comunicațiilor navale existente și organizarea războiului anti-submarin, în timp util și în condiții de siguranță. În ceea ce privește consecințele militare ale acestor măsuri, va trebui să așteptăm și să vedem cum vor fi prezentate aceste decizii în cadrul următoarei reuniuni a miniștrilor Apărării din luna februarie anul viitor", a spus Grușko.
Diplomatul rus consideră că principala forță motrice din spatele tuturor eforturilor NATO de a-și adapta și transforma potențialul militar este o confruntare cu Rusia.
"Deși măsurile de ajustare a potențialului militar al NATO este explicat prin nevoia de a combate amenințările din toate direcțiile, este evident că obiectivul de a confrunta Rusia stă în centrul acestor eforturi", a mai spus Aleksandr Grușko.
Joi, statele membre NATO au căzut de acord să înființeze două noi comandamente militare – un comandament atlantic și un comandament logistic- pentru a proteja Europa în cazul unui conflict cu Rusia.